Ζητάμε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ με την άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του

Είναι πολλές οι γειτονιές της Πάτρας που έχουν μετατραπεί σε καταραμένους τόπους που στήνει καρτέρι ο αργός θάνατος στην ζωή και τα νιάτα, χώροι ασυλίας για  το «εμπόρευμα» που μετατρέπει την ζωή σε κέρδος για τους «πρεζέμπορους..!

Το ΚΕΘΕΑ υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της κοινωνίας για την καταπολέμηση της μάστιγας των ουσιών που καταρρακώνουν τον άνθρωπό και καταστέλλουν τα νιάτα, το πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας και φορέα του μέλλοντος..! Για τέσσερις δεκαετίες έδινε πίσω τη ζωή σε “ανθρώπους – σκιές”, εντάσσοντάς τους στην κοινωνική ζωή και δράση, έφερνε ξανά την ελπίδα στις οικογένειές τους κι αυτό ήταν αποτέλεσμα του θεραπευτικού μοντέλου και της φιλοσοφίας που αντιμετωπίζει την εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο, για την αποδέσμευση απ’ αυτή μέσω των απαραίτητων ψυχοκοινωνικών αλλαγών.

ΚΕΘΕΑ 1

 O Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών & Περιχώρων συστεγάζεται πολλά χρόνια με το συμβουλευτικό κέντρο του ΚΕΘΕΑ στην Πάτρα και γνωρίζει από πρώτο χέρι την προσπάθεια που καταβάλλεται στην υποστήριξη όσων κάνουν χρήση ουσιών και στις οικογένειές τους, αντιλαμβάνεται το πόσο σημαντική είναι αυτή και πόσο σημαντική είναι επίσης, η προετοιμασία που γίνεται στο κέντρο αυτό όταν υπάρχει ανάγκη εντατικότερης και πιο μακροχρόνιας παρέμβασης.

Τα Προσφυγικά της Πάτρας έχουν κι αυτά ενταχθεί στις περιοχές κέρδους των διακινητών του θανάτου τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Είναι κι αυτή μια περιοχή από τις πολλές που η παρουσία του κράτους «λάμπει δια της απουσίας του» επιτρέποντας στα «άνθη του κακού», την διακίνηση και το βρώμικο κέρδος, να ρουφούν τα νιάτα και να ανοίγουν τον δρόμο και προς άλλες δραστηριότητες κέρδους, την μαστροπεία, την εκπόρνευσή, τις κλοπές κλπ..!

Στις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε η πανδημία και εν μέσω μια νέας καπιταλιστικής κρίσης, αποδεδειγμένα αυξάνει η συχνότητα επαφής των νέων ανθρώπων με τις ναρκωτικές ουσίες.., και αντί ο προσανατολισμός της κυβέρνησης να είναι προς την υπαρκτή ανάγκη για ενίσχυση της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, φαίνεται να είναι προς την αποδυνάμωσή τους μέσω του νέου αντιδραστικού κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

Η κυβέρνηση με αυτή την ωμή παρέμβαση της, βάζει ταφόπλακα στον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, υποβαθμίζει τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, εισάγοντας την πολιτική της λεγόμενης “μείωσης της βλάβης” και στρώνει τον δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, όπως επιτάσσει η επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ.

Οι κατευθύνσεις αυτές προωθούνται βάσει σχεδίου, με συνεχείς περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό διαχρονικά από τις ελληνικές αστικές κυβερνήσεις και την ΕΕ, ευνοώντας τη συντήρηση στη χρήση..!

Ουσιαστικά καταργεί την πρόληψη και την θεραπεία, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή πολιτική η οποία δεν αντιμετωπίζει τα ναρκωτικά ως κοινωνικό φαινόμενο, αλλά ως «κερδοφόρο εμπόρευμα» προς όφελος της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτό το επιβεβαιώνει και η πολιτική προώθησης της μη ιατρικής χρήσης της κάνναβης, στον βωμό της κερδοφορίας των ομίλων, όπου έχει εφαρμοστεί η εξωιατρική χρήση της, οδήγησε στην εξάπλωση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών..!

Ο νέος αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση έως κατάργηση της θεραπευτικής φιλοσοφίας του ΚΕΘΕΑ, τη συγχώνευση και κατάργηση μονάδων και τμημάτων, την υποστελέχωσή τους στη λογική «κόστους – οφέλους».

Προβλέπει επίσης τον υπερσυγκεντρωτισμό εξουσιών σε ένα διορισμένο ΔΣ, ώστε η εκάστοτε κυβέρνηση «να λύνει και να δένει» στα εσωτερικά ζητήματα του φορέα, μαζί με την προκλητική κατάργηση της συμμετοχικότητας στη λήψη αποφάσεων, που τόσα χρόνια ήταν βασικός άξονας της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ.

Το «Νέο Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα ναρκωτικά (2021 – 2025)», επεκτείνει την εφαρμογή της πολιτικής «μείωσης της βλάβης», πριμοδοτώντας την ολοένα και αυξανόμενη χρήση, παραγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Με τη διάλυση της απεξάρτησης ανοίγει ο δρόμος για την τραγική καταστολή της συνείδησης και της σκέψης της νέας γενιάς μέσα από τα ναρκωτικά.

Ενώνουμε την φωνή μας με τον ιατρικό σύλλογο Πατρών, την Δημοτική αρχή της Πάτρας,  το Ε.ΣΥ.Ν,  τους 15 Συλλόγους Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ και με όποιον άλλον αντιστρατεύεται κατά της ωμής κυβερνητικής  παρέμβασης στον διορισμό του ΔΣ και στον καθορισμό της λειτουργίας του φορέα, η οποία αποτελεί συνέχεια της ΠΝΠ στις 30/09/2019 για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Ζητάμε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ με την άμεση απόσυρση του νέου Κανονισμού Λειτουργίας του, την άμεση κατάργηση της ΠΝΠ του 2019 που επιβάλλει διορισμό του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση και όχι από εκλογές και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση.

Ετικέτες , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση