Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης

Στις 2 Σεπτεμβρίου του 2012 έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί το Μουσείο Μικρασιάτικης Μνήμης (Σπίτι του Πολιτισμού, Φωκαίας 26, Προσφυγικά) το οποίο χωρίζεται σε 3 κύριες ενότητες: 

1)Την φωτογραφική έκθεση 

2)Την προσέγγιση της Μ. Ασίας μέσα από χάρτες 

3)Την προσφυγική κατοικία και την εγκατάσταση στη Πάτρα.

Αρχικά ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή μέσω της φωτογραφικής έκθεσης με τις Αλησμόνητες Πατρίδες, τη καταστροφή, την Έξοδο και την εγκατάσταση στη Πάτρα. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό παρουσιάζεται η ζωή και η δράση των Ελλήνων της Μ. Ασίας. 

Στο 2ο μέρος της φωτογραφικής έκθεσης παρουσιάζονται πλήθος στοιχείων για τη Μικρασιατική καταστροφή. 

Στο 3ο μέρος παρουσιάζεται η βίαιη έξοδος και η εγκατάσταση στην Ελλάδα των πάνω από 2.000.000 προσφύγων που διέσχισαν κατά τη μία την άλλη κατεύθυνση τα σύνορα που χωρίζουν Τουρκία και Ελλάδα. 

Η 2η ενότητα παρέχει στον επισκέπτη πλήθος στοιχείων μέσα από χάρτες, που αποτυπώνουν τοποθεσίες γεωγραφικές, αλλά και στοιχεία με διωγμούς που υπέστησαν και την κοινωνική ζωή των προσφύγων. 

Τέλος η 3η ενότητα αποτυπώνει την εγκατάσταση των προσφύγων στη Πάτρα, την προσφυγική κατοικία, τις συνοικίες και τη κατασκευή τους. 

Ακόμα μια φορά καλούμε όσους έχουν κειμήλια, λαογραφικό υλικό, λειτουργικά αντικείμενα, επίσημα έγγραφα, σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, παραδοσιακά ενδύματα, είδη αστικής οικοσκευής, μουσικά όργανα τα φέρουν στο Σύνδεσμο και συνεργασία όλοι μαζί να καταστήσουμε το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης ένα σημαντικό κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.