ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ 2017 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

«Από τη Σμύρνη στο Χαλέπι 95 χρόνια προσφυγιά ένας είναι ο εχθρός»: αυτός είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ελευθερίας (προσφυγικά).

Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής αλλά και σε όλα τα θύματα της προσφυγιάς καθώς «Από τη Σμύρνη στο Χαλέπι 95 χρόνια προσφυγιά ένας είναι ο εχθρός».

Παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα, συναυλίες και θεατρικά δρώμενα για παιδιά συνθέτουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώνει ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ.

* Θεατρικό Δρώμενο για παιδιά: από νωρίς θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την δράση των παιδιών του θεατρικού τμήματος του Παμμικρασιατικού που βασισμένη στον ομώνυμο τίτλο του διημέρου θα προσπαθήσει να αναδείξει τα θύματα της προσφυγιάς «που στριφογύριζαν τώρα στο καύκαλο της Ελλάδας, σαν περιπλανώμενοι Ιουδαίοι διωγμένοι από τη γη της Χαναάν.Χωρίς πατρίδα χωρίς δουλειά χωρίς σπίτι.Και μόλις χτες να θυμάσαι πως ήσουνα νοικοκύρης.Ψάχναν για τον αίτιο, αναθεμάτιζαν τον ουρανό, τη γης, τον Κεμάλ το Βενιζέλο τον Κωνσταντίνο, την Αντάντ, τον πόλεμο.
Μα πριν απ΄ όλα τον ύπουλο τον Άγγλο, τον υπολογιστή, το διπλοπρόσωπο, το σφετεριστή που έκανε μπίζνες και αυτοκρατορική πολιτική με το αίμα και τη δυστυχία ενός λαού….»

[πηγή: Διδώ Σωτηρίου, Οι νεκροί περιμένουν. Μυθιστόρημα, Κέδρος, Αθήνα 1979 (7η έκδ.), σ. 132-134]

* Παραδοσιακοί Χοροί από Χορευτικά Συγκροτήματα: την σκυτάλη παίρνουν όλα τα χορευτικά τμήματα του Συνδέσμου (παιδικά, παραδοσιακό ενηλίκων, Πόντου, Θράκης, Καππαδοκίας, Μικράς Ασίας) καθώς και τα χορευτικά του Δήμου Πατρέων, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνας και το Χορευτικού Ομίλου Κρήνης «ο Αγιος Αθανάσιος» που θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς καθώς «εμείς δεν χορεύουμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, από τον κόσμο, εμείς χορεύουμε και τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο».

* Το πρόγραμμα κλείνει το μουσικό σχήμα «Έργα της Μουσικής» με ένα αφιέρωμα στο έντεχνο και στο λαϊκό τραγούδι.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Χρήστος Μίσχος: κιθάρα-τραγούδι

Μαριάννα Μεσσαλά: τραγούδι

Θανάσης Μελάς: μπουζούκι

Φώτης Αραβαντινός: τραγούδι

Νίκος Αποστολόπουλος: μπουζούκι Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, 8.30 μ.μ

* Παιδικό Δράσεις από το παιδικό θεατρικό τμήμα του Παμμικρασιατικού

* Προβολή από την Κινηματογραφική λέσχη του Παμμικρασιατικού των ντοκιμαντέρ «Μικρασιατική καταστροφή» με μουσική υπόκρουση Ξυλούρης-Γαργανουράκης «Μετανάστης» υπό τον ήχο τραγουδιού Ζερβουδάκης-Αετόπουλος.

* Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και στους μεγάλους δημιουργούς αυτής της περιόδου από το Λαϊκό Τμήμα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Άνθρωποι απλοί, καθημερινοί με κέφι και μεράκι υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Παπαγεωργίου θα μας παρουσιάσουν τραγούδια-σταθμούς από την ρεμπέτικη ανθολογία της ελληνικής μουσικής (Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Μητσάκης κ.α.).

* Μουσική συναυλία με τίτλο «Ανατολικά της Δύσης».

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Γιώργος Παπαγεωργίου: μπουζούκι-μαντολίνο

Δημήτρης Βασιλακόπουλος: μπουζούκι-μαντολίνο

Γιώργος Μπαράκος: κρουστά

Μαρία Ρούτση: τραγούδι

Νίκος Μπαλής: κιθάρα-τραγούδι.

Η συναυλία αυτή στοχεύει να αναδείξει το σμίξιμο των πολιτισμών της Μεσογείου ανατολικών και δυτικών, καθώς η χώρα μας αποτελεί μουσικό σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών.

Η μουσική διαδρομή περιλαμβάνει τραγούδια από τον Χατζιδάκη μέχρι το παραδοσιακό τραγούδι.

Στον χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει μόνιμη έκθεση φωτογραφίας εμπνευσμένη από το θέμα των εκδηλώσεων υπό την επιμέλεια του υπεύθυνου του φωτογραφικού τμήματος του Παμμικρασιατικού Κώστα Γεωργόπουλου (Β.Ε.Ν.).

Σας περιμένουμε να περάσουμε ένα όμορφο και αισιόδοξο διήμερο.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και αντί εισιτηρίου ο καθένας μπορεί να προσφέρει τρόφιμα μακράς διάρκειας, που θα δοθούν στην «Λαϊκή Επιτροπή Προσφυγικών»

 

 

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση